Çocuk ve Ergen Danışmanlığı (Çocuk ve Ergen Terapisi)

Çocuk yetiştirirken hatalar yapabilirsiniz. Hatalar sürekli ve sistematik hale gelmedikçe ölümcül değildir. Unutmayın ki çatışmalar kaçınılmazdı. Hatta çoğu zaman sağlıklı ve gereklidir. Doğru değerlendirildiği takdirde yapıcıdır. gelişime ve olgunlaşmaya katkıda bulunur.

İnsanların gelişim dönemlerinin tamamı önemli ve birbirini takip eder şekilde ilerlemektedir. Bu takip eden süreçte, her gelişim dönemi bir sonraki gelişim dönemine hazırlar. Ergenlik dönemi de bu dönemler arasında farklı bir yere sahiptir. Çünkü bu dönemi kapsayan yaş aralığı çocukluk ve yetişkinlik arasında yer alan oldukça uzun bir dönemdir. Yani bu dönemdeki bireyler çocukluktan yetişkinliğe geçiş için ciddi bir gelişme ve öğrenme sürecindedirler. Dönem içerisinde ergenin tüm gelişim alanlarında -Fiziksel, Duygusal, Sosyal, Zihinsel- oldukça hızlı değişimler yaşanır.

Bu terapi çocukların ve ergenlik döneminde olanların gereksinim duydukları duygusal yardım almalarını sağlar. Yaşamış olduğu problemleri çözümleyebilmekte destek sağlar. Böylelikle bu farkındalığı sağlayan çocuk ve ergen terapisi yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlar. Ebeveynlerin çocuk ve ergen psikoloğuna başvurmaları sonucunda psikolog aracılığıyla ilk değerlendirme yapılarak nasıl bir terapi yöntemi yapılacağı kararlaştırılır. Bu süreçte uzman terapist çocuğun veya ergen bireyin var olan sorunlarını, arkadaşlık ve aile ilişkilerini göz önünde bulundurarak yaşamış olduğu psikolojik problemin nasıl çözüleceğini değerlendirmektedir.

  • Uyum ve davranış problemleri (Öfke kontrol problemleri, saldırganlık, yalan söyleme, kardeş kıskançlığı, alt ıslatma, kaka kaçırma, tırnak yeme, inatçılık, çekingenlik, karşıt gelme bozukluğu, ayrılma kaygısı)
  • Ergenlik Dönemi sorunları ( Kendini tanıma, kimlik kazanma, zorlanma ve güçlüklerle baş edebilme, özgüven eksikliği, teknoloji bağımlılığı)
  • Okul ve eğitimle ilgili sorunlar. (okul reddi, akranlar ile geçimsizlik, zorbalık yapma ya da zorbalığa maruz kalma, özgüven eksikliği, fiziksel – duygusal istismar, akademik başarısızlık, sınav kaygısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğünde yaşanan duygusal sorunlar, kayıp ve yas süreci, cinsel istismar, beslenme bozuklukları, ebeveyn ergen iletişim sorunları, uyku problemleri (Uyku terörü ve kabuslar), takıntılar, travmalar, depresyon)
Ahunur Soysal

Positium(Lat.):
Gerçek olan, var olan.
Pozitif Psikoterapi:
"Gerçekte Olanın" Psikoterapisi